Příroda nám na podzim nabízí mnoho různých plodů, kterými se můžeme zásobit na zimu podobně jako veverky či jiná zvířátka. Můžete nakupovat na farmářských trzích, nebo ušetřit a sbírat sami. Například sbírání ovoce a zeleniny se stále populárnější. Motivem je snaha zastavit plýtvání potravinami a také chránit se před chřipkou. Právě ovoce a zelenina přichází nejvíce vniveč. Někteří zemědělci dovolují sbírat na polích to, co zbylo po sklizni. Již naši předci paběrkovali drobné brambory nebo kláskovali po žních. Dnes jezdí sbírat zbylé plodiny na pole dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo a vozí je potravinovým bankám.

 

Zjistěte, kde je to dovolené

Získat pro sebe zadarmo ovoce či zeleninu je dobrá věc, ale nejprve si zjistěte, zda s tím majitel pozemku souhlasí. Pomůže vám k tomu například web na-ovoce.cz, kde najdete mapy opuštěných sadů či stromů podél cest. Raději se ale zeptejte na obecním úřadu, komu stromy patří a toho pak požádejte o souhlas.

 

Co lze na podzim sbírat

Kromě jablek, hrušek, švestek či ořechů dozrávají i další plody, které lze různě zpracovávat i v domácích podmínkách. Skvělé jsou například šípky, hloh, trnky a oblíbené je také houbaření. Sušené houby se v zimě v kuchyni uplatní na různé způsoby. Na podzim lze sbírat a sušit ještě i některé bylinky, jako třeba mateřídoušku nebo sedmikrásku. Z kořenů například oddenek kozlíku lékařského. Sbírání plodů je spojeno s procházkou na čerstvém vzduchu, což je pro posílení imunity jedinečná věc. Navíc odborníci na zdravý životní styl doporučují jíst lokální suroviny.

 

Jak s plody naložit?

Nejznámější je patrně šípek, ze kterého můžete připravovat lahodný a zdravý čaj. Další léčivkou je hloh, který dříve pomáhal lidem při hladomoru a dnes nás může chránit před civilizačními chorobami. Pomáhá totiž snižovat krevní tlak, zlepšovat prokrvení srdce, posilovat cévy a snižovat riziko infarktu. Doma si z hlohu můžete uvařit marmeládu. Natrhejte uzrálé a zdravé plody, které jsou červené a připomínají šípek. Propláchněte je, v hrnci zasypte cukrem a podlijte vodou. Vaří se doměkka, pak se prolisují přes sítko a znovu přivedou k varu dokud nezačne marmeláda tuhnout. Poté ji nalijte do sklenic, zavíčkujte a na chvíli otočte dnem vzhůru. Marmeládu uskladněte v chladné suché spíži a v zimě ji můžete používat na mazání na pečivo, do koláčů a buchet.